כחלק מהתכנית הלאומית לחיזוק ולפיתוח הנגב ומתוך כוונה לחולל מפנה משמעותי בכלכלה ובתעסוקה באזור, קיבלה ממשלת ישראל החלטה על העברת יחידות צה"ל מהמרכז לנגב. מעבר צה"ל לנגב הינו פרויקט התשתיות הגדול ביותר שנעשה אי פעם בישראל ומגשים, הלכה למעשה, את חזון הפרחת הנגב של דוד בן גוריון. ביצועו של פרויקט מסוג זה, בהיקף תקציבי של עשרות מיליארדי שקלים, דרש ודורש היערכות אירגונית מלאה, רמת תיאום גבוהה עם רשויות הצבא והתגייסות של הממשלה, הרשויות המקומיות וחברות ממשלתיות.
מחזון למשרד הביטחון
את פרויקט הענק נבחר להוביל משרד הביטחון ולשם כך הוקם מינהל המעבר דרומה. מינהל המעבר דרומה, מוביל את מעבר יחידות צה"ל לנגב, תוך הבטחת שיפור האפקטיביות המבצעית של צה"ל, שיפור וחידוש התשתיות הלאומיות, ולצד פיתוח הנגב והפריפריה .
מנוע פיתוח לנגב
מעבר צה"ל לנגב תורם לחברה הישראלית, למשק הישראלי ולהתפתחות אזורית אדירה בפריפריה - יישובים קיימים מתרחבים, קווי רכבת וכבישים נסללים ותשתיות האזור כולו, בתחומי החינוך, הבריאות, התחבורה והתעסוקה - מתפתחים בקצב אדיר ומובילים את הנגב לעתיד חדש.
מציאות בשטח
פרויקט מעבר צה"ל לנגב כבר מייצר אלפי מקומות עבודה, מושך תעשיות וחברות טכנולוגיה להשתקע בנגב, מגדיל את הצריכה, וכך מסייע בהפיכת הנגב מפריפריה למרכז נוסף בישראל. עד כה הושלם מעבר בסיס חיל האוויר משדה התעופה בן-גוריון לבסיס סמוך לערד, הושלמה הקמת בית הספר לסייבר בבאר-שבע וקריית ההדרכה כבר שוקקת חיים. תשתיות חדשות לגדוד 376 נבנו, סמוך למשמר הנגב, אנו ממשיכים לקדם את הפרויקטים במקביל ועם בחירתה של קבוצת הזכיינים שיקימו את קריית התקשוב הדיגיטאלית, אנו נזכה לראות את הכלים הכבדים כבר בחודשים הקרובים, מקימים יש מאין את מקום מושבן של היחידות הטכנולוגיות של אגף התקשוב וחיל האוויר בעיר באר שבע, סמוך לתעשייה ובשכנות לאוניברסיטת בן גוריון..
במאי 2018 פורסם גם המכרז המורכב מכולם, להקמת קריית המודיעין בנגב ואנו תקווה שכבר בתחילת 2020 נוכל להכריז על הקבוצה הזוכה במכרז.
עם התקדמות הפרויקטים בדרום, הוחלט במשרד הביטחון להקים שני מגה פרויקטים נוספים בשיטת ה –PPP , ומינהל המעבר דרומה מקדם אותם במקביל – הקמת שלושה מרכזי אספקה לוגיסטיים – בצפון, במרכז ובנגב והקמת פרויקט "אופק רחב" סמוך לעיר רמלה.
חזון ויעוד מינהל המעבר דרומה
חזון
מוביל מהלך פריסת התשתיות של צה"ל באמצעות שיטות התקשרות מתקדמות, תוך מתן מענה מיטבי לאתגרי העתיד של מערכת הביטחון והרתמות למהלך הלאומי לחיזוק הפריפריה.
יעודמתן מענה אינטגרטיבי לתוכנית הפריסה של צה"ל בשיטות התקשרות מתקדמות בשיתוף בין המגזר הציבורי והעסקי משלב היזום ולאורך חיי הפרוייקט, תוך קידום ושילוב המעטפת האזרחית.